Вести

Одржана 2.ванредна седница Окружног штаба за ванредне ситуације

Дана 06.04.2016. године, са почетком у 11 часова, одржана је друга ванредна седница Окружног Штаба за ванредне ситуације.

Због великог броја пожара на отвореном простору у периоду од 26.03.2016.године до 05.04.2016.године, одржана је друга ванредна седница. По евиденцији батаљона повећан је број пожара на територији Сурдулице и Босилеграда. Ватрогасно спацилачка јединица је у договору са начелником Одељења затражила састанак са руководиоцима полицијске станице у Сурдулици који је одржан дана 05.04.2016.године у просторијама полицијске станице са циљем да се превентивно делује на простору Општине Сурдулица, ради смањења пожара на отвореном простору, који су проузроковали велику материјалну и финансијску штету. Велики број пожара се појављује на територији села Клисура и села Божица, спаљује се сува трава и ниско растиње.

На снази је договор који је постигнут између полицијске станице Сурдулица и Одељења за ванредне ситуације у Врању а тиче се обиласка терена Клисура и Босилеграда са једним припадником ВСЈ, Инспектором Цивилне заштите и једним полицијским службеником полицијске испоставе на Власини.

У организацији Шумског Газдинства, одржан је састанак на Власинском језеру у просторијама Шумског Газдинства на тему: ,,Пожари на отвореном простору,, и донешена је Одлука да се радници Шумског Газдинства активније укључе у сам обилазак терена, гашења када дође до пожара и дежурства после гажења пожара на територији која је у власништву Шумског Газдинства.

Предлог је да се одштампају плакати који би за циљ имали да упозоре становништво о казнама и забрани паљења на отвореном простору и да се исти постави на свим видним местима.

Окружни Штаб за ванредне ситуације је усвојио следећи :

З А К Љ У Ч А К
1.  Да градски и општински штабови за ванредне ситуације, у циљу спровођења превентивних мера заштите од пожара, преко локалних самоуправа, комуналне полиције, савета месних заједница, повереника цивилне заштите и средстава јавног информицања упозоре и едукују грађане на забрану употребе ватре на отвореном простору и високим казнама применом одредбе Закона о заштити од пожара ( члан 50).
2.  Да градски и општински штабови за ванредне ситуације иницирају да локалне самоуправе изграде План заштите од пожара у складу са чланом 22. Закона о заштити од пожара, којим ће посебно бити разрађена организација заштите од пожара на територији своје надлежности.