Министар Вулин са начелницима округа

БЕОГРАД – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је рекао и да граница између Србије и Хрватске, иако није затворена, функционише „значајно успорено“ и да је то забрињавајуће и додао да се један број миграната налази на „ничијој земљи“, односно између два гранична прелаза.
Он је додао да Србија разуме да суседи имају логистичке проблеме, али да очекујемо да ти проблеми буду веома брзо решени јер, како је истакао, Србија не може и неће бити прихватни центар за све мигранте са Блиског истока.

„Србија има право да штити територију и да одлучује о броју људи који се на њој налазе. Они који се на њој нађу имаће сваку могућу заштиту – привремени смештај, храну, лекове, као и до сад“, рекао је Вулин.

Министар је истакао да држава може да озбезбеди смештај за све који се налазе на српској територији, али да број миграната не може да буде неограничен.

Он је истакао да је ситуација у земљи под контролом.

„Оно на шта ми не можемо да утичемо, то је политика у неким суседним земљама, и начин на који су се оне организовале“, рекао је Вулин.

Подсећајући да Србија свакодневно одговара на питање избеглица, он је рекао да се привремени прихватни центри отварају кад су потребни, а да ће уколико буде потребно биће отворено још.

Он је позвао Европску комисију да се позабави проблемом миграната и да не пребацује тежиште проблема на Србију или на било коју земљу појединачно.

„Тежиште проблема мора да се пренесе на сваку од земаља и морамо да имамо чврсту комуникацију о броју људи који могу да дођу. Нити могу неконтролисано да улазе у Србију, нити могу да остају, нити могу без контроле да се налазе на територијама других земаља“, рекао је Вулин.

Он је додао да се значајан број миграната налази између две границе, и да ће, уколико буде потребно, бити повећан број полицајаца.

Према његовим речима, за избеглице је обезбеђена храна на прелазима, лекарска нега, а биће обезбеђен и већи број шатора.

„То је све што Србија може да уради, да збрине људе у једном тренутку, али проблем је да ли ће мигранти моћи да пређу границу и оду тамо где су кренули“, рекао је Вулин.

Упитан да ли ће се, с обзиром на однос Европе према мигрантима, испоставити као тачна изјава председника скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Момира Стојановића да ће у Србији мигранти бити трајно смештени, Вулин је поновио да се никакви трајни капацитети у земљи неће правити.

„Неће 400.000 људи остати трајно у Србији, то једноставно није тако“, подвукао је Вулин.

Начелник Пчињског округа Славиша Булатовић рекао је да на проблем са избеглицама није могло да се утиче, али да се са њим у том округу врло успешно боре, да су инспекцијске службе свакодневно присутне на терену и врше контролу.

Држава је врло озбиљно приступила решавању тог проблема, додао је Булатовић и подсетио да је у Бујановцу недавно отворен још један прихватни центар.

„На састанку смо договарали наредне кораке и милсим да озбиљнијих проблема неће бити“, рекао је Булатовић.

Начелник Сремског округа Илија Милиновић прецизирао је да је до сада скоро 170.000 избеглица прешло из Србије у Хрватску, и да су и држава и локалне самоуправе добро организоване.

Према његовим речима, осам аутобуса дневно превози мигранте до Опатовца, што ствара додатне притиске на општину Шид.

„Све тече по плану, али очекујемо додатни притисак, с обзиром на мере Хрватске, самим тим и помоћ за Шид. Могуће је да ће нам бити потребно више хране и више смештајних капацитета. За сада тамо може да се смешти око 1.500 људи“, рекао је Милиновић.