Zahvalnost Okruzima na angažovanju i razumevanju u kriznim situacijama

Potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički učestvovala je na drugom po redu sastanku sa načelnicima Upravnih okruga Republike Srbije koji je danas održan u Klubu poslanika u Beogradu. U uvodnom delu sastanka predstavnici Svetske banke su održali su prezentaciju „Funkcionalna analiza stručnih službi upravnih okruga“, kojom je posebna pažnja posvećena preklapanjima i viškovima u strukturi zaposlenih pri upravnim okruzima.

Nakon pozdravnih reči učesnicima skupa, potpredsednica Vlade je istakla da je na prethodnom sastanku dogovoreno da svi načelnici nastave da rade i mimo svojih formalnih ovlašćenja i sa zadovolјstvom konstatovala da su oni to zaista i činili. Udovički je dodala da se raduje nastavku dalјe saradnje sa okruzima i najavila formiranje radne grupe o decentralizaciji i dekoncentraciji odlučivanja.

„Jako nam je bitno da čujemo vas i vaša iskustva koja su nam dragocena. Posebno nam je to značajno u kontekstu Zakona o inspekcijskom nadzoru čija je primena već počela da daje značajne rezultate. Samo kroz dogovore i aktivnu saradnju možemo pobolјšati efikasnost inspekcijskih službi i dobre rezultate učiniti još bolјim.“, nastavila je Udovički.

Ona je istakla angažovanje, uticaj i ulogu okruga tokom migrantske krize, kao i u realizaciji projekata prekogranične saradnje i dodala da je njihova uloga u ovim prilikama neophodna.

Govoreći o Zakonu o platama, Udovički je rekla da u njemu nema funkcionera i istakla da taj problem tretira kao izazov koji će preuzeti na sebe i rešiti ga. „Jedan od najznačajnijih razloga zbog kog smo odustali od jedinstvenog zakona o platama su neuređeni sistemi nasleđeni od ranije“, dodala je ona.

Uz konstataciju da je neophodno rešavanje administrativnih problema i u samim okruzima, Udovički je zaklјučila da se ne sme samo razmišlјati o uštedama, već i podizanju kapaciteta u upravnim okruzima.