Захвалност окрузима на ангажовању и разумевању у кризним ситуацијама

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички учествовала је на другом по реду састанку са начелницима Управних округа Републике Србије који је данас одржан у Клубу посланика у Београду. У уводном делу састанка представници Светске банке су одржали су презентацију „Функционална анализа стручних служби управних округа“, којом је посебна пажња посвећена преклапањима и вишковима у структури запослених при управним окрузима.

Након поздравних речи учесницима скупа, потпредседница Владе је истакла да је на претходном састанку договорено да сви начелници наставе да раде и мимо својих формалних овлашћења и са задовољством констатовала да су они то заиста и чинили. Удовички је додала да се радује наставку даље сарадње са окрузима и најавила формирање радне групе о децентрализацији и деконцентрацији одлучивања.

„Јако нам је битно да чујемо вас и ваша искуства која су нам драгоцена. Посебно нам је то значајно у контексту Закона о инспекцијском надзору чија је примена већ почела да даје значајне резултате. Само кроз договоре и активну сарадњу можемо побољшати ефикасност инспекцијских служби и добре резултате учинити још бољим.“, наставила је Удовички.

Она је истакла ангажовање, утицај и улогу округа током мигрантске кризе, као и у реализацији пројеката прекограничне сарадње и додала да је њихова улога у овим приликама неопходна.

Говорећи о Закону о платама, Удовички је рекла да у њему нема функционера и истакла да тај проблем третира као изазов који ће преузети на себе и решити га. „Један од најзначајнијих разлога због ког смо одустали од јединственог закона о платама су неуређени системи наслеђени од раније“, додала је она.

Уз констатацију да је неопходно решавање административних проблема и у самим окрузима, Удовички је закључила да се не сме само размишљати о уштедама, већ и подизању капацитета у управним окрузима.