Održan hitan sastanak povodom pojave zarazne bolesti goveda

U subotu 11.06.2016.godine u 12 časova, održan je hitan sastanak načelnika Pčinjskog upravnog okruga na inicijativu Kabineta premijera Vlade Republike Srbije i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, povodom pojave zarazne bolesti goveda – Nodularni dermatit, bolest kvrgave kože na području Pčinjskog upravnog okruga.

Sastanku je prisustvovalo 55 pozvanih, ispred Kabineta premijera prof.dr Dragan Glamočić a ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave državni sekretar Ivan Bošnjak.

Prof.dr Dragan Glamočić, upoznao je sve prisutne sa pojavom zarazne bolesti goveda – Nodularni dermatit, bolest kvrgave kože, virusno obolenje koje se prenosi preko insekata ( muva, komaraca, krpelja), nema opasnosti za ljude.

Treba da se apeluje na građane, da čim se posumnja na oboljenje, da se odmah obaveste nadležne institucije.

Sprovedena su dežurstva u Upravi za veterinu i omogućena je direktna komaunikacija u cilju sprečavanja nelegalnog prometa životinja.

Doneta je odluka da se zatvore stočne pijace i zabrani promet stoke do daljeg. Odluka je doneta i prati mere koje je prodloženo od strane Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Svi vlasnici domaćih životinja moraju da drže zatvorene životinje u objekte gde čuvaju stoku, kako bi iz zaštitili od insekata.

Uputiti apel građanima da svi sumnjive slučajeve prijave najbližoj Veterinarskoj stanici.

U stanje pripravnosti staviti sve nadležne službe.