Вести

Одржан хитан састанак поводом појаве заразне болести говеда

У суботу 11.06.2016.године у 12 часова, одржан је хитан састанак начелника Пчињског управног округа на иницијативу Кабинета премијера Владе Републике Србије и Министарства државне управе и локалне самоуправе, поводом појаве заразне болести говеда – Нодуларни дерматит, болест квргаве коже на подручју Пчињског управног округа.

Састанку је присуствовало 55 позваних, испред Кабинета премијера проф.др Драган Гламочић а испред Министарства државне управе и локалне самоуправе државни секретар Иван Бошњак.

Проф.др Драган Гламочић, упознао је све присутне са појавом заразне болести говеда – Нодуларни дерматит, болест квргаве коже, вирусно оболење које се преноси преко инсеката ( мува, комараца, крпеља), нема опасности за људе.

Треба да се апелује на грађане, да чим се посумња на обољење, да се одмах обавесте надлежне институције.

Спроведена су дежурства у Управи за ветерину и омогућена је директна комауникација у циљу спречавања нелегалног промета животиња.

Донета је одлука да се затворе сточне пијаце и забрани промет стоке до даљег. Одлука је донета и прати мере које је продложено од стране Министарство пољопривреде и заштите животне средине.

Сви власници домаћих животиња морају да држе затворене животиње у објекте где чувају стоку, како би из заштитили од инсеката.

Упутити апел грађанима да сви сумњиве случајеве пријаве најближој Ветеринарској станици.

У стање приправности ставити све надлежне службе.