Вести

Дан посвећен безбедности у саобраћају у Пчињском и Јабланичком округу

Врање 22.10.2015. године – Претходне недеље је око 3000 предшколаца и ђака првака Пчињског и Јабланичког округа, имало прилику да присуствује, саобраћајно-образовном часу „Пажљивко“, у оквиру кампање „Пажња сад“. Маскота Агенције за безбедност саобраћаја „Пажљивко“ је присутним малишанима причао шта је то што треба да знају и како да се понашају на путу од куће до школе. Агенција већ пету годину за редом спроводи кампању „Пажња сад“, намењену већој безбедности деце у саобраћају. И овог пута деци су подељени симболични рефлектујући поклони, за бољу видљивост у саобраћају.

Лесковац и Врање су претходних дана били у место окупљања за представнике свих стручних служби градова и општина Јабланичког и Пчињског округа. У сарадњи са представницима двају Управних округа, Агенција за безбедност саобраћаја је приредила својеврсни дан посвећен безбедности у саобраћају

Том приликом, Агенција за безбедност саобраћаја је одржала два Семинара под називом „Унапређење рада тела за безбедност саобраћаја у локалним самоуправама“, са представницима стручних служби града Лесковца и града Врања, и општина Јабланичког и Пчињског округа. Циљ семинара је да се унапреди рад Савета за безбедност саобраћаја у локалним самоуправама. На територији сваке локалне самоуправе, 30 посто од наплаћених саобраћајних казни се враћа локалној самоуправи, а да би она могла да користи та средства, основни услов је формирање Савета за безбедност саобраћаја. Семинар је трајао око 4 сата, у првом делу био је намењен градоначелницимa и председницима општина Управног округа. У другом делу, чланови Савета за безбедност у саобраћају, прошли су обуку, за рад у бази података саобраћајних незгода, коју је Агенција успоставила ове године и која се налази на сајту Агенције.

Том приликом, представници Агенције су истакли, да је важно да градоначелници и председници општина схвате своју улогу и позицију у систему, како би ојачали безбедност саобраћаја на локалу.