Dan posvećen bezbednosti u saobraćaju u Pčinjskom i Jablaničkom okrugu

Vranje 22.10.2015. godine – Prethodne nedelje je oko 3000 predškolaca i đaka prvaka Pčinjskog i Jablaničkog okruga, imalo priliku da prisustvuje, saobraćajno-obrazovnom času „Pažljivko“, u okviru kampanje „Pažnja sad“. Maskota Agencije za bezbednost saobraćaja „Pažljivko“ je prisutnim mališanima pričao šta je to što treba da znaju i kako da se ponašaju na putu od kuće do škole. Agencija već petu godinu za redom sprovodi kampanju „Pažnja sad“, namenjenu većoj bezbednosti dece u saobraćaju. I ovog puta deci su podeljeni simbolični reflektujući pokloni, za bolju vidljivost u saobraćaju.

Leskovac i Vranje su prethodnih dana bili u mesto okupljanja za predstavnike svih stručnih službi gradova i opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga. U saradnji sa predstavnicima dvaju Upravnih okruga, Agencija za bezbednost saobraćaja je priredila svojevrsni dan posvećen bezbednosti u saobraćaju

Tom prilikom, Agencija za bezbednost saobraćaja je održala dva Seminara pod nazivom „Unapređenje rada tela za bezbednost saobraćaja u lokalnim samoupravama“, sa predstavnicima stručnih službi grada Leskovca i grada Vranja, i opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Cilj seminara je da se unapredi rad Saveta za bezbednost saobraćaja u lokalnim samoupravama. Na teritoriji svake lokalne samouprave, 30 posto od naplaćenih saobraćajnih kazni se vraća lokalnoj samoupravi, a da bi ona mogla da koristi ta sredstva, osnovni uslov je formiranje Saveta za bezbednost saobraćaja. Seminar je trajao oko 4 sata, u prvom delu bio je namenjen gradonačelnicim i predsednicima opština Uppravnog okruga. U drugom delu, članovi Saveta za bezbednost u saobraćaju, prošli su obuku, za rad u bazi podataka saobraćajnih nezgoda, koju je Agencija uspostavila ove godine i koja se nalazi na sajtu Agencije.

Tom prilikom, predstavnici Agencije su istakli, da je važno da gradonačelnici i predsednici opština shvate svoju ulogu i poziciju u sistemu, kako bi ojačali bezbednost saobraćaja na lokalu.